Robogó tükörszár.


esztergálás T073_A

Egy robogó tükörszárán van egy M10-es menet, amit valamlyen módon M8-as menetté kellene alakítani. Az egyetlen gond, hogy nem lehet esztergatokmányba fogni, mivel a szár hajlított , így nem fér el a tokmány furatában. Muszáj megfordítani a folyamatot, azaz a késtartóba kell befogni a szárat. A kép ezt mutatja. Egy négyzetacélba egy 10-es furatot fúrunk és egy csavaros rögzítéssel a tükörszárat a gép hossztengelyébe fogjuk. Az M10-es eredeti menetátmérőt le kell esztergálnunk 8mm-re. Van egy egyszerű megoldás, hogy keresünk egy olyan menetmetszőt, melynek a magmérete kb 8mm. A metszőt most esztergakésként fogjuk használni mégpedig úgy, hogy a hossz szánnal a tükörszárat beletoljuk a metszőbe 1-2 tized mm-es előtolással. A fordulatszámot ugyanúgy kell beállítani, mintha egy gyorsacél késsel esztergálnánk.

esztergálás T073_B

Itt már túl vagyunk az esztergáláson. A száron látható marad némi menet az M10-ből, de ennyi hibával az Oroszok az űrbe is felmennek, ezért ez nem okoz különösebb gondot.

esztergálás T073_C

Ezek után kicseréljük a tokmányba fogott menetmetszőt egy M8-asra. A gépet beállítjuk menetvágó üzemmódba , mégpedig 1,25 mm-es menetemelkedésre. Az M8-as menetnek pont ennyi az emelkedése. Aztán elindítjuk a gépet. A beállított menetemelkedésnek megfelelően a tükör szárra szépen "rávágjuk" az új menetet. Ha elértünk a menet végéig, akkor kinyitjuk a tokmányt és kézzel letekerjük a metszőt. Géppel visszafelé járatni a metszőt nem tudjuk, mivel a lakatanya holtjátéka miatt lerágná a menetet.

esztergálás T073_D

Erőfeszítésünk végeredménye....